torsdag 17 april 2014

Ostpaj med ramslök och sparris


Ostrester i kylskåpet, rester av förvälld ramslök och lite späd, färsk sparris. Det är som bäddat för en kalasmiddag mitt i veckan eller som en rätt på buffébordet.

Pajdeg: 3 dl vetemjöl / 2 msk kallt vatten / 125 gr smör

Fyllning: ca 6 dl riven lagrad ost / 3 ägg / 1 dl laktosfri mjölk (3%) / 1 knippe sparris / ca 1 dl finhackad förvälld ramslök / 125 g fetaost

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare och kör ihop till en smidig deg. Har du ingen matberedare häller du vetemjölet i en skål och nyper sedan in smöret, tillsätter vattnet lite i taget och knådar snabbt till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform ända upp på kanten. Ställ i kylskåpet medan du väntar på ugnen, ca 20 minuter.

Nagga botten på pajskalet och förgrädda 10-15 minuter.
Vispa ihop grädde, ägg och några varv på pepparkvarnen. Lägg den rivna osten i pajskalet, lägg på sparrisen, klicka ut ramslöken och smula över fetaosten. Häll över äggstanningen.
Grädda pajen ca 20 minuter till den får fin färg. Låt den gärna stå 10-15 minuter innan du skär i den.


Servera med en sallad, överringlad med ramslöksolja och som här, lite kallskuret kött för dem som vill ha.
Smaklig spis ♥



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar