onsdag 9 april 2014

Smörstekt abborre med dill- och gräslökssås


Det finns nog inget som jag förknippar mer med svensk sommar än att sitta på en brygga och meta abborre. Visserligen är det väl mer av tusenbröder än riktig matfisk vi får upp i våra fiskevatten ;-)

Ni har läst det förut och jag skriver det igen, vi har lyckats hitta en riktigt bra fisk- och skaldjursleverantör. Den här gången blev det STORA abborrar som gav riktigt fina filéer (jodå, maken är en fena på att filea). Det bästa med att filea själv (maken alltså) är att det blir massor över till den ljuvligaste fiskfond man kan tänka sig.


Till 4 personer behövs, utöver ovan abborrar på totalt 1,8 kg: saft från 1 citron / flingsalt /svartpeppar från kvarn
Fiskfond: 1 hackad gul lök / 2 hackade vitlöksklyftor / 1 hackad morot / 100-150 g hackad rotselleri / 5 cm hackad purjolök / skrovet från fiskarna / 2-3 tsk flingsalt / 5-10 vitpepparkorn / 3 dl torrt vitt vin / 3-4 dl vatten
Sås: fiskfonden från ovan / 3 dl vispgrädde / 0,5 burk (1 dl) smetana / svartpeppar från kvarn / 1-2 tsk fish sauce / 1 knippe finhackad gräslök / i knippe finhackad dill
Smör och rapsolja att fräsa grönsaker i. Smör att steka fisk i.

Filea fisken och lägg filéerna i kylen.
Värm olja i en kastrull och smält smör däri, fräs grönsakerna till fonden till de blir gyllengula. Lägg i fiskskrovet och rör runt ordentligt. Slå över vin och vatten, tillsätt vitpeppar och salt. Låt koka under lock 0,5-1 timme. Sila av vätskan och reducera den till 1/3 (tredjedel) återstår.

Ta fram fisken från kylen, kläm citronsaft över fisken salta och peppra.

Rör ner grädda och smetana i fiskfonden, låt koka upp. Smaksätt med fish sauce och lite svartpeppar från kvarn.

Smält smör i en teflonbelagd stekpanna, stek fisken i rikligt med smör till den får fin färg. Lägg upp fisken på varma tallrikar.
Rör ner dill och gräslök i såsen, servera fisken med sås, kokt potatis och du serverar en tallrik svensk sommar :-)
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar