tisdag 18 februari 2014
Tekakor med graham
Helt plötsligt blev jag sugen på tekakor, men inte tekakor som i kakor utan tekakor som i mjukt, platt men fluffigt bröd till te. Men något recept lyckades jag inte hitta, så det blev till att experimentera fram ett igen ;-)
Jag tillsatte grahamsmjöl för att få upp fiberhalten i brödet, men det går givetvis att baka på vilket mjöl man önskar.
Till 10 brödkakor behövs: 50 g jäst / 5 dl kall mjölk (3%) / 2 tsk salt / 0,5 dl sirap / 100 g rumsvarmt smör / 5 dl grahamsmjöl / 6,5 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölk, salt och sirap, rör till jästen löst upp sig. Tillsätt grahamsmjölet och 4 dl av vetemjölet arbeta degen i maskin ca 10 minuter (ca 15 minuter för hand). Tillsätt smöret i bitar och arbeta in det ordentligt innan resterande mjölet tillsätts. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i 10 delar som rullas till bollar. Kavla ut varje boll till en rund kaka (ca 5 mm tjock) först med rund kavel och sedan med kruskavel. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca ca 30-40 minuter.
Grädda bröden ca 7-9 minuter till de får fin färg. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥
Etiketter:
grahamsmjöl,
kalljäst,
portionsbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar