måndag 10 februari 2014
Lantbröd
Ombyte förnöjer, nu har vi ätit rågbröd i ett par veckor. Visserligen med lite olika smaker, kavring, rågbröd med valnötter eller skrotbröd. I dag fick det istället bli lantbröd med fullkornsdinkel och vetemjöl.
Till två bröd behövs:
Fördeg: 3,5 dl fullkornsdinkel / 2 dl vatten / 0,5 dl rågsurdeg
Deg: fördegen / 5 dl vatten / 10 g jäst / 1,5 msk flingsalt / 1 msk råsocker / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 2 dl fullkornsdinkel / 10-12 dl vetemjöl / 1 msk nyponskalsmjöl
Blanda alla ingredienserna till fördegen och rör om ordentlig. Täck bunken med plastfolie och ställ i rumstemperatur 12-24 timmar.
Rör ner vattnet i fördegen, smula ner jästen och rör till den lösts upp. Blanda ner resterande ingredienser och arbeta degen väl, ca 10-15 minuter i maskin eller ca 20 minuter för hand. Tänk bunken med plastfolie och låt den jäsa i rumstemperatur 2-3 timmar.
Lägg in baksten på galler på nedersta falsen i ugnen, eller två plåtar på varandra och ställ en långpanna på ugnens botten. Sätt ugnen på 275 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, knåda inte degen. Dela degen i två lika stora delar, forma till limpor, mjöla dem runt om och lägg dem i jäskorgar.
Låt bröden jäsa 45-60 minuter.
Stjälp över bröden på den heta stenen, eller de heta plåtarna. Häll 2 dl vatten i långpannan och grädda brödet i 7 minuter. Vädra ut lite ånga och sänk temperaturen till 200 grader, fortsätt grädda bröden ytterligare ca 30-35 minuter till brödens innertemperatur är 98 grader.
Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Smaklig spis ♥
Etiketter:
fullkornsdinkel,
rågsurdeg,
surdegsbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar