söndag 9 februari 2014

Kanel- och kardemummabullar bakade med fördeg


Det är så tacksamt att ha lite bullar lättillgängliga i frysen, perfekt om de kommer oaviserat besök, en snabbfika eller helt enkelt med i utflyktskorgen ;-)
De här långjästa bullarna kräver lite planering men är väl värda tiden.

Det här behövs till 40 stora bullar:
Fördeg: 6,5 dl kall mjölk (3%) / 1,5 l vetemjöl / 100 g jäst / 2 msk rågsurdeg
Deg: fördegen / 175 g rumsvarmt smör / 2 dl råsocker / 1 msk flingsalt / 3 små ägg / 1 msk vaniljsocker / 1 msk mortlad kardemumma / 8-10 dl vetemjöl
Fyllning: 200 g rumsvarmt smör / 3 dl strösocker / 2 msk malen kanel
1 ägg till pensling och pärlsocker till dekoration

Smula jästen till fördegen i en degbunke, häll över mjölk och surdeg. Rör till större delen av jästen löst upp sig. Rör ner mjölet och blanda ihop till en deg. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp att jäsa 24 timmar.
Blanda ner resten av ingredienserna i fördegen och arbeta degen intensivt, ca 15 minuter i maskin eller 20-25 minuter för hand.
Ställ degen kallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Rör samman ingredienserna till fyllningen.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord, dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, 40x60 cm. Bred fyllning på kakorna.
Antingen kan degen rullas till rulltårteform och skäras i skivor eller viks degen på mitten och skärs i remsor som snurras ihop till snäckor.
Lägg bullarna i bullformar eller på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Låt bullarna jäsa ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 6-8 minuter till de får fin gyllenbrun färg. Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar