söndag 2 februari 2014

Mazarintoscatårta


Mazarin är gott och toscakaka är gott, varför inte försöka förena dessa godingar i en och samma? Sagt och gjort, mors mazarintårta blev uppgraderad till 2.0 kan man säga.

Mördeg: 2,5 dl vetemjöl / 0,5 dl strösocker / 100 g smör / 0,5 - 1 msk kallt vatten
Mazarinfyllning: 200 g sötmandel / 2 dl strösocker / 4 st ägg / 100 g smör

Toscatäcke: 100 g smör / 2 dl strösocker / 1 dl vispgrädde / 2-3 msk glukos / 100 g flagad mandel

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienserna till mördegen i en matberedare, kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten (diam 24 cm), den ska gå upp på kanterna. Ställ pajformen att vila i kylskåp.

Smält smöret till fyllningen och låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln. 
Rör ägg och socker till sockret löst sig, häll ner det avsvalnade smöret och rör till sist ner den malda mandeln.
Häll mazarinfyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. 

Blanda under tiden alla ingredienserna, utom mandeln, till toscan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp under omrörning och sedan sjuda till 115 grader. Rör ner mandeln.

Ta ut mazarinen ur ugnen och höj ugnstemperaturen till 225 grader. Stryk ett lager tosca på mazarinen och grädda ytterligare ca 5 minuter till toscan fått fin färg.

Låt kakan svalna innan du tar loss den ur formen. Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar