onsdag 12 februari 2014

Kinesisk fläskgryta


Kinesiskt och kinesiskt, jag vet egentligen inte. Men om jag kallar det fläskgryta med inspiration från Asien, eller i alla fall den asiatiska hyllan i livsmedelsbutiken ;-) Hyfsat snabblagat, om man bortser från att det tar sju svåra år att skära grönsakerna i tändsticksstora stavar. Massor av smak och gott blev det i alla fall.

Det här behövs till 4 portioner: 3 morötter / 0,5 röd spetspaprika / 1 stor gul lök / 100 g rotselleri / 4 vitlöksklyftor / 75 g sockerärtor / 5 cm ingefära / 0,5 kg fläskgrytbitar / 1 msk sichuanpeppar / 1 msk sambal oelek / 1 tsk tamarindpasta / 2 msk kinesisk soja / 3 msk japansk soja / 2,5 dl vatten / 2 msk halvtorr sherry / 1 msk mango chutney / 1 dl terriyaki sås / rapsolja att fräsa i

Börja med grönsakerna, skala morötter, rotselleri och vitlöksklyftor. Skär dem i tändsticksstora stavar. Skala löken, dela på mitten och skär i tunna skivor. Strimla paprika och sockerärtor. Skala ingefära och riv på rivjärn, medelgrova sidan.
Finstrimla fläskköttet.
Värm två stekpannor och häll olja i dem. I den första stekpannan läggs morot, selleri, lök, vitlök och paprika. Fräs grönsakerna mjuka utan att de tar för mycket färg , rör emellanåt så att det inte bränns i botten.
I den andra pannan bryns fläskköttet, tillsätt sichuanpeppar, sambal oelek, tamarindpasta, soja, vatten, sherry och terriyakisås. Låt koka upp och koka ca 10-15 minuter, tillsätt mango chutney, de frästa grönsakerna, den rivna ingefäran och de strimlade sockerärtorna. Låt grytan koka ca 5 minuter och servera sedan med nykokt ris.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar