söndag 15 december 2013

Klenäter


Klenäterna är en riktig klassiker på kakbordet till advent och jul, smaksatta med både citron och konjak är de en riktig delikatess. Att de dessutom är enkla att göra och går ganska snabbt gör ju absolut ingenting

Det här behövs till ca 30 klenäter: 50 g smält smör / 1 ägg / 1 äggula / 0,5 dl ljus sirap / 1 msk konjak / rivet skal av 0,5 citron / 3 dl vetemjöl / 0,5 tsk bakpulver
Olja till fritering och strösocker till garnering

Rör ihop ägg, äggula, sirap, konjak och citronskal. Tillsätt smöret. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten, arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp en timme.

Kavla ut degen tunt, 2-3 mm. Sporra ut remsor ca 3 cm breda och 10 cm långa. Sporra en skåra i mitten och trä den ena snibben genom hålet och dra försiktigt ut den vridna kakan.

Värm olja till 170 grader. Fritera klenäterna några i taget ca 1 minut per sida till de är gyllene. Låt dem rinna av lite på hushållspapper och rulla dem sedan i strösocker.

Förvara klenäterna svalt och torrt. Smaklig spis ♥

.

1 kommentar:

  1. Hej! Är du villig att sälja din bild på klenäter? Kontakta mig per telefon på 0733-340120 eller mejl jorgen.hansson@yif.se. AKUT!

    SvaraRadera