tisdag 10 mars 2015

Parmesangratinerad kyckling med chilibearnaise och pommes


Kycklingbröst är så bra att ha på lut i frysen, det är snabblagat och oerhört tacksamt att krydda till på lite olika sätt. En av våra favoriter är just att parmesangratinera, tillbehören går sen att variera i oändlighet. Den här gången blev det en variant på bea, smaksatt med spansk peppar för att få lite bett i den.

1 kycklingfilé per person
per kycklingfilé behöver du även 1 msk fransk senap / 0,5 dl riven parmesanost / 1 tsk torkad dragon

Till pommes frites behövs:
2-3 potatisar per person

Till sås för 3-4 personer behövs:
200 gr laktosfritt smör / 0,5 finhackad gul lök / 10 krossade rosepepparkorn / 2 msk vit balsamvinäger / 6 msk vitt vin / 6 msk vatten / 1 msk dragon / 2 finhackade spanska pepparfrukter / 2 äggulor / salt / citronsaft

 
Skär potatisen i långa stavar, ca 1 x 1 cm. Lägg dem i kallt vatten ca 1 timme.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Häll av det kalla vattnet från potatisen och lägg potatisen i det kokande vattnet. Låt potatisen ligga kvar i vattnet ca 1-2 minuter. Häll sedan av vattnet och låt potatisen rinna av.

Sätt ugnen på 225 grader. Torka av kycklingfilén, lägg filen i en ugnsfast form. Täck översidan med fransk senap, strö på osten och dragon. Gratinera i ugnen ca 25-30 minuter till filén är genomstekt. Kontrollera genom skära ett tunt snitt i den tjockaste delen, köttsaften ska vara klar.

Koka upp vinäger, vin, vatten, lök, rosepeppar, chili och dragon. Låt koka på svag värme till ca 0,5 dl vätska återstår. Smaka av med salt, citronsaft.

Värm frityrolja till 180 grader. Fritera potatisen ca 10 minuter, till de får fin färg och är genomkokta. Låt potatisen rinna av på hushållspapper. Salta dem precis före servering.

 
Smält smöret till såsen och låt det vita (salt och mjölk) sjunka till botten. Ställ åt sidan på spisen så att det håller ca 40 grader.


Tillsätt äggulor till de vinägerkokta kryddorna, vispa på svag värme tills det blir tjockt, vitt och pösigt. Tag kastrullen från värmen och skopa ner det smälta smöret lite i taget under fortsatt vispning. Ta inte med det vita i botten från smörkastrullen. Smaka av såsen med lite citronsaft. Servera direkt!


Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar