torsdag 19 mars 2015

Ljummen linssallad på puy-linser


Den här våren har inneburit en del förändringar i kosten, vi äter mer grönt, mer bönor och linser och mer groddar.
Linser har tidigare inte tillhört mina favoriter, men jag har insett att jag faktiskt har använt dem fel. Men det är aldrig för sent att lära nytt.
Grunden i salladen är marinerade puy-linser och sen är det bara att variera efter kylskåpets innehåll. Puy-linser håller konsistensen bra och har en milt nötig smak som passar jättebra ihop med frästa champinjoner.


Till 2 portioner behövs: 1 dl puy-linser / 2 dl vatten
Marinad: 0,5 dl citronsaft / 0,5 dl olivolja / 1 msk rödvinsvinäger / salt och peppar från kvarn
100 g svartkål / 1 liten gul lök / 2 stora vitlöksklyftor / 200 g skogschampinjoner / 100 g feta ost / 10 körsbärstomater / 0,5 gurka / 2 dl groddar / olja att fräsa i / salt och peppar från kvarn
Tillbehör: bacon / pocherat ägg (kan uteslutas)


Skölj linserna i kallt vatten, lägg dem i kastrull och häll över kallt vatten. Låt dem koka upp under lock och fortsätta koka på svag värme 18-20 minuter. Smaka på dem efter ca 18 minuter. De ska vara mjuka med endast en liten kärna. Häll av vattnet, rör ner citronsaft, vinäger, olja, smaksätt med salt och peppar. Sätt på locket och håll linserna ljumna.
Strimla kålen, finhacka lök och vitlök. Häll olivolja i en stekpanna, fräs kål, vitlök och lök till de är mjuka utan att ta färg.
Skiva champinjonerna, häll olivolja i en stekpanna. Fräs champinjonerna till den mesta vätskan försvunnit. Blanda ner champinjonerna med kålen. Smaka av med salt och peppar.
Skär gurka i bitar, tomater i klyftor.
Lägg kålblandningen på en tallrik. Lägg linserna ovanpå. Fördela tomater, gurka och groddar över.
Smula till sist över fetaosten.
Servera salladen som den är eller med knaperstekt bacon och pocherat ägg.
Smaklig spis ♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar