söndag 8 februari 2015

Stekt lax med asiatisk dressing


Lax, lax, lax, en av de bästa fiskarna, om ni frågar mig. Allsidig, lätt att laga till och massor med smak. Laxen är först marinerad i citron/lime, lätt stekt i teflonbelagd panna och serverad med en blandad sallad, lite krutonger och en lätt sås med asiatisk touch.

Till 2 personer behövs: 400 g färsk laxfilé med skinn (gärna mittbit) / saft av 0,5 citron / saft av 1 lime / flingsalt / svartpeppar / smör och olja att steka i

Sås: 4 msk japansk soja / 2 msk mirirn / 2 tsk tamarind pasta /  2 msk oyster sauce / 2 tsk limesaft / 3 cm färskriven ingefära / ev lite honung

Lägg laxen i en form, häll över citrusjuice och strö över flingsalt och peppar. Täck med plastfolie och låt laxen marineras ca 30 minuter.

Värm en stekpanna, gärna med teflonbelagd yta, smält smör och lite olja. Ta upp laxen från marinaden och låt den rinna av lite. Stek laxen först på skinnsidan, vänd den sedan och stek en yta på köttsidan. Vänd den åter igen försiktigt och låt den steka färdigt på svag värme på skinnsidan.

Rör samman dressingen, smaksätt eventuellt med lite honung om du tycker den är för salt.

Servera laxen tillsammans med såsen och gärna en fräsch blandad sallad.

Till det drack vi ett himmelskt vin från Marlborough, Nya Zeeland. Saint Clair Pioneer (varunummer 99579). Tyvärr har det utgått ur sortimentet och går inte att beställa, men det finns några få flaskor kvar om man bor på rätt ställe :o

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar