söndag 1 februari 2015

Bönsallad


Mat ska vara god, mättande och nyttig :-)
Alla baljväxter är rika på protein, fibrer och mineraler. Bönor är med andra ord en perfekt råvara att äta som den är, ha i grytor eller soppor eller att göra röror på.
Antingen köper man torkade bönor, blötlägger och kokar själv eller letar upp färdigkokta på hyllan i butiken (leta då efter de ekologiska/KRAV-märkta).

Jag köper de torkade och kokar själv, då får jag precis den konsistens jag vill ha. Hemma i fönstret står just nu borlottibönor, stora vita bönor, svarta bönor och citronbönor.

Om du kokar själv, blötlägg en del bönor med tre delar kallt vatten över natten. Varje bönsort för sig. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Lägg bönorna, varje sort i varsin kastrull och häll på tre delar vatten. Koka upp och låt koka till de är mjuka och har en smörig konsistens, det kan ta allt från 30 minuter till över en timme beroende på vilken sort du använder. Häll av kokvattnet och häll på en skvätt oliv- eller rapsolja.

Dressing till ca 6 dl kokta bönor: 2 msk vit balsamvinäger / 0,5 dl olivolja / 0,5 dl kallpressad rapsolja / 2 sardeller / svartpeppar från kvarn / havssalt

Häll vinäger olja och sardeller i en mixerbunke, mixa med stav till det blir en slät emulsion. Smaksätt med peppar och eventuellt salt.

Jag blandade bönorna försiktigt med ca 5 cm fint strimlad purjolök, 2 msk kapris och ringlade dressingen över. Låt salladen stå några timmar för att ta smak. Servera som tillbehör till middagen eller tillsammans med bulgur/quinoa och sallad.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar