torsdag 6 november 2014

Pepparmarinerad hjortfilé med mustig rödvinssås


Så var det dags att prova en av finbitarna från Askunga Dovvilt, som jag skrev om HÄR. Vi plockade fram 4 hg hjortytterfilé som var perfekt att laga till för två personer, visst det hade räckt till tre (men sonen var inte hemma, så vi fick offra oss).
Som vanligt är det ingen snabblagad sås, utan den måste få ta sin tid och smaken blir därefter. Maken rullade köttet i rejält med peppar före bryning och sedan in i ugnen på låg temperatur till perfektion.

Det här behövs till sås för 2 portioner: 4-5 körsbärstomater / 1 rödlök / 2-3 vitlöksklyftor / 50-100 g rökt sidfläsk / 0,5 morot / 100-150 g rotselleri / 4-5 skivor inlagd chili / 1 knippe färsk timjan / 1-2 msk råsocker / 3 msk rosépeppar / 2-3 msk röd balsamvinäger / ca 3 dl rödvin / 2-3 msk flytande kalvfond / 2-3 msk körsbärssylt / 1-2 tsk maizena / 50 g smör / 1 bit 80% choklad / smör att fräsa i

Det här behövs till 2-3 portioner filé: 4 hg hjortytterfilé / 4 msk rosépeppar / 2-3 msk svartpeppar / 2 msk flingsalt / smör och olivolja att bryna i

Börja med såsen, som behöver tid på sig. Finhacka tomater, rödlök, vitlök, fläsk, morot, selleri, chili och timjan. Lägg smör i en kastrull och låt smälta på medelhög värme. Lägg i hacket och låt det svettas utan att ta färg. Rör ner socker och rosépeppar och låt det fräsa med en stund. Tillsätt vinäger, vin, fond och sylt, låt det sakta koka och reduceras i ca 30 minuter.
Sila av såsen i en ny kastrull, rör maizena med lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Tillsätt smöret.

Skär bort eventuella tjocka hinnor på köttet. Mortla peppar och salt, häll ut på en skärbräda och rulla runt köttet.
Sätt ugnen på 150 grader.
Häll olivolja i en stekpanna och lägg i en klick smör. Värm på hög värme. Bryn köttet runt om till det får en fin yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Stek köttet till innertemperaturen är 58-60 grader. Ta ut och låt köttet vila 5-10 minuter.

Värm under tiden såsen och precis före servering rörs chokladen ner.
Skär köttet i skivor och servera tillsammans med såsen på varma tallrikar.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar