måndag 14 juli 2014

Grahamspizzabullar


För en picknicknörd gäller det ju att ha laddat frysen för semesterutflykterna. Jo, vi tillhör dem som gör dagsutflykter och älskar det!
Men en perfekt dagsutflykt kräver både fika och något mer matigt i magen, de tidigare pizzabullarna fick sig en omgång och är numera bakade på en ganska stor andel grahamsmjöl. De numera 24 pizzabullarna är dessutom bakade i muffinsplåtarna med bullpapper runt sig.

Till 24 pizzabullar behövs: 5 dl mjölk / 0,5 dl rapsolja / 50 g jäst / 1 msk flingsalt / 1 msk strösocker / 1 ägg / 1 msk oregano / 8 dl grahamsmjöl / 4 dl Manitoba cream
Tomatsås: 1 burk krossade tomater / 1 liten röd lök / 2 stora vitlöksklyftor / 1 msk chilisås (Heinz) / 0,5 tsk worshirechestersås / 0,5 msk råsocker / 2 msk oregano / Par varv svartpeppar från kvarn
Fyllning: 1,5 dl tomatsås / 150 g rökt skinka / 2 dl riven lagrad ost

Börja med degen som behöver jäsa en stund. Smula jästen i en degbunke, häll över kall mjölk och rapsolja. Rör till jästen löser sig, ha ner salt, socker, ägg, oregano, grahamsmjölet och 2 dl av vetemjölet. Knåda degen med degblandare ca 10-12 minuter eller den dubbla tiden för hand. Tillsätt mer vetemjöl under tiden till degen är smidig och blank. Låt degen jäsa ca 1 timme.
Gör under tiden tomatsåsen. Hacka lök och vitlök, blanda alla ingredienser kör med mixerstav till en såsig konsistens. Smaka av och krydda eventuellt mer.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, arbeta den lätt och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel ca 0,5 cm tjock.
Bred på tomatsås, men lämna ca 3 cm på ena långsidan (så att det går att rulla ihop degen senare). Fördela skinkan och osten över tomatsåsen. Rulla ihop som en rulltårta, skär rulltårtan i 2,5 - 3 cm tjocka skivor, lägg skivorna med snittytan nedåt i en bullform som placeras i muffinsplåt.
Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa 30 minuter. 

Bullarna gräddas ca 12-15 minuter i mitten av ugnen. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Serveras bullarna ljumna, men de är också goda rumstempererade (och perfekta att ta med på utflykt). 

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar