torsdag 10 juli 2014

Sommartårta med hallon och fläder


Jamen så här precis innan semestern, kan det väl passa bra med en smarrig, läskande tårta. Inte alls så där söt och sliskig, utan precis lagom.
När jag gör den italienska smörkrämen till mina macrons, blir det alltid över (tur eller hur). Efter några dagars funderande föddes sommartårtan, som verkligen smakar sommar. Det lite syrliga från flädern till en alldeles len hallonmousse, mmmmm ......
Lite pyssligt var det allt, men det var det baske mig värt ;-))

Till en tårta behövs: 1 tårtbotten (3 delar) / 0,5 sats italiensk smörkräm med fläderblomssmak /
Hallonmousse: 500 g hallon / 1 dl strösocker / 2 gelatinblad / 3 dl vispgrädde
Färska bär till dekoration

Först gäller det att baka en lätt och luftig tårtbotten, jag använde det HÄR receptet.

Sen gäller det ha italiensk smörkräm med flädersmak efter det HÄR receptet.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp hallon och socker till sockret helt smält. Passera hallonen genom en finmaskig sil. Smält gelatinet i den varma hallonsaften och kyl den sedan i kallt vattenbad.
Vispa grädden och rör ihop med den rumstempererade hallonsaften.

Skär sockerkakan i tre bottnar.  Ta fram en springform, något större än kakan. Klä hela formen med plastfolie, lägg sedan ett runt bakplåtspapper i botten. Lägg den understa tårtbotten på bakplåtspappret. Bred smörkrämen på den första botten. Lägg på nästa och skeda över lite mousse, lägg till sist på den tredje botten. Häll mousse i springan mellan formen och kakan samt ovanpå.
Ställ hela härligheten i kyl för att stelna, 3-4 timmar.
Ta av kanten och trixa försiktigt loss plasten och lägg tårta på fat (med bakplåtspappret) Jämna eventuellt till tårtan med en lilleman och dekorera med färska bär.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar