fredag 18 juli 2014

Drömrulltårta 2.0 med italiensk vaniljsmörkräm


Fortsätter på temat semester och semesterfika, familjen bara älskar kylskåpskall drömrulltårta fylld med mängder av smörkräm. Därför har den här varianten lite tunnare botten och lite mer smörkräm än de tidigare varianterna. 
Det måste vara äkta vaniljsocker (gärna hemgjort) i vaniljsmörkrämen, används vanillinsocker blir det bittert och oätligt.

Rulltårta: 3 ägg / 1,5 dl strösocker / 50 g potatismjöl / 2 msk kakao / 1 tsk bakpulver

Italiensk smörkräm: 50 g vatten / 125 g vaniljsocker / 2 äggvitor / 200 g rumstempererat smör 

Börja med smörkrämen genom att
koka upp vatten och vaniljsocker, låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis och vispa till den går ihop till en jämn smörkräm.

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda de torra ingredienserna rör försiktigt ner dem i äggsmeten, se till att det blir ordentligt blandat. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, häll i smeten och bred ut den. Grädda rulltårtan i ca 5 minuter, känn med en sticka att kakan känns torr. Strö strösocker över kakan, vänd upp den på nytt bakplåtspapper och låt svalna under bakduk.
Bred smörkräm över hela botten och rulla ihop från långsidan. Lägg rulltårtan med skarven neråt att vila i kylskåp.
Smaklig spis ♥Inga kommentarer:

Skicka en kommentar