söndag 13 juli 2014

Enkel jordgubbssylt


Ingen köpt sylt går upp mot hemgjord!!
Våfflor,pannkakor, plättar eller ostkaka vad vore de utan jordgubbssylt? Att jordgubbssylt dessutom är ganska enkel att åstadkomma gör ju absolut ingenting. Det som behövs är fina bär, syltsocker, citronsaft och lite tid.


I går var vi i eko-butiken i Karlskrona och handlade, då passade vi samtidigt på att handla en låda bär. 1 liter åt vi upp, 10 liter skivade jag och frös in för kommande behov resterande blev sylt.

Till drygt 3 liter sylt behövs: 2 kg jordgubbar / 2 kg syltsocker / saft från 2 citroner

Skiva jordgubbarna och varva dem i en gryta tillsammans med sockret. Häll över citronsaften och låt grytan stå ett par timmar under lock.
Sätt grytan på medelhög värme, rör om då och då till grytan kokar. Låt sylten koka ca 5 minuter, dra den från värmen och låt stå 5 minuter (rör inte!!). Skumma av allt vitt.

Häll upp sylten på väl rengjorda och varma burkar. Sätt på locken direkt.
Jordgubbarna flyter upp till ytan, så rör i sylten när burken öppnas. Är burken helt tät kan man ställa den upp och ner för att motverka. Sylten är hållbar ca 1-2 månader i kylskåp.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar