lördag 30 augusti 2014

Grundsurdeg - en bubblande, sur och kär vän i köket


För mig finns ingen bättre avkoppling än att baka och då är en frisk, bubblig och sur grundsur ett måste.
För ett par veckor sen fick jag låta min gamla, trogna grundsurdeg gå rakt ner i slasken. En grundsur som varit med mig i flera år, men den orkade inte längre och jag bestämde mig för att börja om från början.
Det ett par viktiga saker att tänka på:
1) Ren burk, absolut inga diskmedelsrester
2) Ekologiskt mjöl, gärna stenmalet men det är inget måste (jag använder mjöl från Lyckebo gård eller Saltå kvarn)
3) Tålamod


Dag 1 börjar med 1 dl ljummet vatten, rör ner 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl grovt rågmjöl. Förvara burken med öppet lock i rumstemperatur, men täckt med en bakduk.
Dag 2 bör det ha börjat bubbla lite grann. Fyll på med 0,75 dl ljummet vatten. rör ner 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl grovt rågmjöl. Förvara burken med öppet lock i rumstemperatur, men täckt med en bakduk.
Dag 3 bör det ha börjat bubbla lite mer. Fyll på med 0,75 dl ljummet vatten. rör ner 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl grovt rågmjöl. Förvara burken med öppet lock i rumstemperatur, men täckt med en bakduk.
Dag 4 bör det bubbla rejält och lukta/smaka lite surt. Fyll på med 0,75 dl ljummet vatten. rör ner 0,5 dl vetemjöl och 0,5 dl grovt rågmjöl. Förvara burken med öppet lock i rumstemperatur, men täckt med en bakduk.
Dag 5 kommer belöningen, då det är dags att börja baka de mest fantastisk bröd.


Första brödet ut med nya degen blev på vete- och durumvete, grundsurdeg, salt och vatten. Återigen ett stort tålamod - men belöningen, belöningen är fantastisk. Recept kommer ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar