söndag 10 augusti 2014
Det perfekta toastbrödet
I bland känns det som om att det aldrig går att få fram det perfekta brödet, men den här gången måste det sägas - det perfekta toastbrödet för dagen. Det krävdes några försök, men nu är jag redo att dela med mig av receptet.
Till 3 st bröd behövs: 150 g smör / 6 dl vatten / 50 g jäst / 2 ägg / 0,5 dl maskrossirap (ljus honung) / 1,5 msk flingsalt / 2 liter manitoba cream / smör till formarna / ca 1 dl sesamfrö / ägg till pensling
Smält smöret och blanda med kallt vatten. Smula jästen i en degbunke och slå den ljumna vätskan över, rör till jästen löst upp sig. Rör ner ägg, salt och maskrossirap (eller honung). Arbeta ner mjölet, först ca 16 dl och resterande lite i taget till du får en blank deg. Degen ska arbetas ordentligt, ca 15 minuter i maskin eller 25 minuter för hand.
Låt degen jäsa i bunke övertäckt med bakduk ca 45 minuter
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj tre stycken 1,5 liters formar med rumstempererat smör och "bröa" dem med sesamfrö.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i tre delar, forma varje del till en limpa och lägg ner i formarna. Pensla bröden med uppvispat ägg och dekorera dem med sesamfrö. Låt dem jäsa ca 30 minuter.
Grädda bröden i mitten av ugnen ca 40 minuter, innertemperaturen ska var 98 grader. Ta ut bröden och stjälp upp dem på galler. Låt dem svalna under bakduk.
Smaklig spis ♥
Etiketter:
formbröd,
formfranska,
rostbröd,
toastbröd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar