fredag 8 augusti 2014

Vaniljglass 2.0


Den här sommaren har verkligen varit en riktig glassommar :-) Produktutvecklingen har gått framåt, efter mycket avsmakning kommer här ett uppgraderat recept på basen i glassfamiljen, vaniljglassen.


Till 0,75 liter glass behövs: 1 gelatinblad / 1 vaniljstång / 2,5 dl mjölk (3%) / 2,5 dl vispgrädde / 1 msk ljus honung / 6 äggulor / 1,25 dl strösocker

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. 

Skär vaniljstången på längden och skrapa ur frön, lägg den tillsammans med grädde, mjölk och honung i en rymlig kastrull och värm till det blir ca 80 grader varmt.
Vispa äggulor och socker riktigt luftigt. Häll ner den heta mjölkblandningen under fortsatt vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen igen. Värm upp under omrörning till blandningen är 84 grader.

Sila genom en finmaskig stålsil till en kall bunke. Krama ur gelatinbladet och låt det smälta under omrörning i den heta blandningen. Kyl sedan i vattenbad.
Sätt plastfolie över och ställ i kylskåp, till temperaturen blir 4-6 grader (gärna ett dygn för att få kraftigare vaniljsmak).
Häll den kalla glassmeten i glassmaskin och kör enligt instruktionerna på din maskin. I min KA tar det ca 20-30 minuter att få mjukglasskonsistens.

Har du ingen glassmaskin kan du lika gärna hälla smeten i en burk och ställa i frysen, rör om lite då och då under tillfrysningen.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar