lördag 20 juni 2015

Ostpaj med olika sorters fyllning


Med sommaren följer oftast ledighet, med ledighet en önskan om enkelhet, buffé till frukost, lunch och middag.
Pajer med samma enkla grundrecept men med olika goda fyllningar är enkelt att förbereda, pajarna går utmärkt att äta antingen varma eller rumstempererade. Funkar även bra att ta med i picknickkorgen till stranden eller utflykten.

Grundrecept pajdeg: 125 g smör / 3 dl vetemjöl / 1 msk kallt vatten / 1 tsk örtsalt

Grundrecept fyllning: 3 dl riven lagrad ost / 3 ägg / 0,5 dl vispgrädde / 0,5 dl creme fraiche / svartpeppar från kvarn.

Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform, ända upp på kanterna,  och ställ i kylskåp ca 0,5 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga pajbotten med en gaffel. För att inte pajkanterna ska åka ner under förgräddningen brukar jag klä kanterna med alufolie. Förgrädda pajskalet ca 10-15 minuter.

Vispa ihop ägg, grädde och creme fraîche.

Ta ut pajskalet och låt det svalna ca 10 minuter, ta bort alufolien. Bottna med ost, valfri fyllning (se nedan) och häll över äggstanningen. Grädda pajen ca 20 minuter till osten får fin färg.


Lökpaj med ramslök

0,5 gul lök / 10 salladslökar / 1 knippe ramslök / smör att fräsa i.
Skiva lök och salladslök. Hacka ramslöken. Smält smör i en stekpanna. Lägg ner lök och salladslök, låt fräsa på svag värme till löken är mjuk. Rör ner ramslöken.
Lägg fyllningen på osten och häll på äggstanningen.


Sparrispaj

1 knippe tunna, gröna sparrisar
Skär bort eventuellt hårt i botten på sparrisen. Dela ner i ca 5 cm långa bitar. Lägg sparrisen i fint mönster ovanpå osten och häll på äggstanningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar