söndag 21 juni 2015

Fish and chips 2.0


Så var det dags igen! Dags att plocka fram fritösen och uppgradera en favorit, fish and chips.

Jag har skrivit det förut och skriver det igen (med risk för att uppfattas som tjatig), jag har väldigt stor respekt för het olja! Vi friterar alltid utomhus i fritös med termostat, med ett lock tillgängligt.

Det här behöver du till 4 portioner: 1 kg potatis
Friterad fisk: 3 torskfileér / saften av 0,5 citron / saft av 0,5 lime, flingsalt
Frityrsmet: 1 dl vetemjöl / 2 äggulor / 4 msk varmt vatten / 1 msk solrosolja / 1 tsk salt
Pankosmulor
Olja till fritering

Börja med att lägga torsken på ett fat med kant. Pressa över citron- och limesaft, strö över salt. Låt stå ca 30 minuter i rumstemperatur.

Skala potatis och skär i stavar ca 1x1 cm. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i potatisarna och låt dem koka ca 3-4 minuter. Häll av dem i ett durkslag och spola dem kalla med kallt vatten.

Vispa ihop ingredienserna till frityrsmeten. Häll upp panko på ett fat.

Hetta upp oljan till 150 grader. Fritera potatisen 8-10 minuter, till den är genomkokt.
Höj temperaturen på oljan till 180-190 grader.
Torka av fisken och dela i portionsbitar. Doppa i frityrsmet och vänd dem i panko. Fritera dem 2-4 minuter till de är gyllenbruna. Ta upp dem och låt dem ligga på hushållspapper på galler.

Till sist är det dags för slutfriteringen av potatisen som görs 2-4 minuter till de är frasiga och gyllenbruna. Häll upp dem, salta och servera direkt!

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar