tisdag 14 april 2015

Calvadosgravad hjortinnerfilé


Gravat kött ger alltid lite extra festkänsla, den här gången tog vi hjortinnerfilé och gravade med calvados och enbär.


Till 6-8 portioner behövs: 300 g hjortinnerfilé (som ska ha varit frusen) / 0,5 dl strösocker / 0,5 dl salt / 2 msk calvados / 10 enbär / 1 tsk grovkrossad svartpeppar

Nobissås: 1 ägg / 1 msk äppelcidervinäger / 1 tsk dijonsenap / svartpeppar från kvarn / 0,5 vitlöksklyfta / 2 dl rapsolja / ca 0,5 dl finhackad gräslök

Blanda alla ingredienserna till gravningen i en skål, bred hälften smeten på ena sidan av köttet och lägg det i en plastpåse. Bred på resterande smet på andra sidan och knyt till påsen. lägg köttet i kylskåpet och vänd på det ca två gånger per dygn.

Koka upp vatten i en kastrull, lägg i ägget till nobissåsen och låt det koka exakt 2 minuter. Lyft upp äggen och spola det i kallt vatten. Knäck ägget i en skål, lägg i alla ingredienser utom oljan. Kör med mixerstav till alla ingredienser är finfördelade. Fortsätt köra mixerstaven eller byt till elvisp. Tillsätt oljan, först droppvis sedan i en fin stråle under fortsatt mixning/vispning. Rör till sist ner gräslöken och låt såsen stå till sig.

Rumstemperera köttet före servering, torka av smeten och skiva köttet mycket tunt.
Vi serverade tillsammans med ogräspannacotta, recept finns HÄR.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar