Jag har egentligen aldrig varit speciellt glad för julskinka. Men de senaste åren har jag gjort min egen variant med massor av örter, vitlök och vitt vin. All form av griljering är dessutom bannlyst!
I år lyckades vi få tag i skinka från glada och frigående grisar på gården Västerslät utanför Kalmar. Västerslät har gårdsslakteri, vilket innebär att djuren inte behöver åka långväga i trånga slaktbilar, vilket tilltalar mig.
Förutom en bra skinka är rosmarin och timjan de viktigaste kryddorna, tillsammans med vitlök och äpplen från Kivik.
Börja med att skölja av den rimmade skinkan och salta ur den 1-2 timmar i kallt vatten.
Utöver skinkan behövs: 2 äpplen / 2 st vitlökar / 1 kruka timjan / 1 kruka rosmarin / 1,5 dl torrt vitt vin.
Sätt ugnen på 120 grader. Lägg ut extra bred grillfolie. Skiva äpplen i ca 3 mm tjocka skivor, lägg dem på folien.
Skala och krossa vitlöksklyftorna. Klipp 6-8 rejäla kvistar från rosmarin.
Lägg hälften av vitlöksklyftorna ovan på äpplena och sedan hälften av kryddorna ovanpå vitlöksklyftorna. Lägg på skinkan och lägg på resterande vitlök och kryddor. Sätt en termometer i den tjockaste delen av skinkan. Vik upp folien och häll i vinet. Packa ihop folien så att den blir riktigt tät.
Lägg foliepaketet i en ugnsfast form och sätt in i ugnen.
Räkna ca 1 timme per kilo, men håll koll på termometern mot slutet. Ta ut skinka när termometern visar 67 grader. Låt den vila till temperaturen når 70 grader, ta då ur termometern och packa upp den ur folien. Lägg skinkan i en ny form, täck med plastfolie och ställ den svalt.
Klipp upp nätet och skär bort svålen när skinkan är helt kall.
Serveras i tunna skivor, gärna med en örtsås eller hemgjord senap till. Smaklig spis ♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar