måndag 8 december 2014

Mandelmusslor


För mig betyder mandelmusslor jullyx, en sån där kaka man "bara" fick ta en av ;-) Visst är det lite pilligt och tålamodsprövande, men jag gör gärna fler när de tar slut.
Den här varianten är bakad på mandelmjöl och är dessutom helt utan bittermandel, vilket ger en lite sötare och sprödare mussla.
Eftersom jag har en "viss svaghet" för vackra bakformar plockade jag givetvis fram några gamla vintageformar ur gömmorna.

Till ca 50 mandelmusslor behövs: 2 dl mandelmjöl / 200 g rumstempererat smör / 1,5 dl strösocker / 1 ägg / 4 dl vetemjöl

Rör smör och socker luftigt, tillsätt ägget, mandel och nästan allt mjöl. Arbeta snabbt ihop till en homogen deg. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp ca 1 timme.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i 50 lika stora delar, lägg dem i formarna och tryck ut degen med fingrarna. Ställ formarna på plåt och grädda varje plåt ca 15 minuter eller till de får fin färg.
Låt kakorna svalna i formarna och tryck sedan försiktigt ut dem. Förvara kakorna i täta burkar, svalt eller gärna i frysen. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar