måndag 22 december 2014

Hjortpatè med svart trumpetsvamp


Någon form av viltpaté dyker alltid upp på vårt julbord, i år fick det bli dovhjort från Askunga dovvilt.

Till 1,5 liters limpform behövs: 1 gul lök / 150 g kycklinglever / 1 msk torkad grönpeppar / 10 torkade enbär / 1 msk konserverad grönpeppar / 2 vitlöksklyftor / 500 g hjortfärs / 250 g fläskfärs / ca 100 g rökt hjortstek / 1 tsk torkad timjan / 2 tsk örtsalt / 1 msk potatismjöl / 1 ägg / 2 dl vispgrädde / 1 msk smör att fräsa i Fyllning: 0,5 dl torkad trumpetsvamp

Sätt ugnen på 200 grader.
Blötlägg den torkade svampen.
Finhacka den gula löken och fräs den mjuk och glansig utan att den tar färg. Låt löken svalna.
Blanda lök, vitlök, torkad grönpeppar, torkade enbär, timjan och kycklinglever i en matberedare och mixa till en jämn smet.
Hacka den rökta hjortsteken.
Blanda färsen med kycklingsmeten till en homogen smet. Blanda ner ägget, potatismjölet, saltet, det hackade rökta köttet och den konserverade grönpepparn. Rör ner vispgrädden lite i taget. Provstek en bit och smaka eventuellt av med mer kryddor.
Häll av vätskan från svampen. Lägg ett lager smet i botten på en 1,5 liters limpform, lägg ett lager svamp och upprepa till färsen är slut. Avsluta med ett lager färs, tryck till ordentligt och slå gärna ur eventuell luft. Täck formen ordentligt med aluminiumfolie.
Sätt patén i ugnen och låt den gräddas ca 75 minuter. Skär gärna ett snitt i mitten och kontrollera att köttsaften är klar.
Häll av lite av spadet och låt sedan patén svalna. Serveras kall gärna tillsammans med cumberlandsås.

Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar