onsdag 10 december 2014

Kavring


Så var julens "måste-bröd" bakat :-)
Det vinner på att göras i god tid, först tar det några dagar innan man kan grädda det och sen ska det mogna något dygn innan kniven kan sättas i brödet. Trots att det tar några dagar i anspråk, är det inte så mycket effektiv tid och det är verkligen värt det, för gud så gott det blir och som sagt ett riktigt måste på julbordet.

Till 4 bröd behövs:
Dag 1:
0,5 l kokande vatten / 250 g grovt rågmjöl / 2 msk flingsalt / 2 tsk kummin / 2 tsk anis / 2 tsk fänkål.

Blanda mjöl och kryddor i en bunke som tål kokande vatten, slå det kokande vattnet över mjölet och rör det klumpfritt. Lägg plastfolie över bunken och låt skållningen stå i rumstemperatur

Du behöver också mata upp rågsurdeg så att den blir pigg och alert. Du behöver 250 g.

Dag 2:
25 g jäst / 2 dl ljummet vatten / 350 g grovt rågmjöl / skållning och surdeg från dagen innan.

Rör ut jästen i vattnet, blanda ner övriga ingredienser och knåda ca 12 minuter i degblandare eller 20 minuter för hand. Sätt plastfilm över bunken och låt degen vila svalt till nästa dag.

Dag 3:
Degen från dag 2 / 350 g mörk sirap / 150 g grovt rågmjöl / 200 g kokt pressad potatis / ca 350 g rågsikt

Ta fram degen från gårdagen, blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen väl, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand. Låt degen vila ca 1-2 timmar i rumstemperatur.

Smöra fyra 1,5-liters formar. Ställ en långpanna i botten av ugnen och ett galler på falsen ovanför. Sätt ugnen på 275 grader.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela den i fyra lika delar och forma varje del till en limpa. Lägg limporna i varsin form och tryck till dem lite. Låt dem jäsa med bakduk över, gärna på spisen eller annan varm plats, till dubbel storlek.
Ställ bröden i ugnen och häll ca 1,5 dl vatten i långpannan. Grädda brödet 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 180 grader och fortsätt grädda brödet 40-45 minuter. Kontrollera att innertemperaturen är 98 grader innan du tar ut brödet.
Stjälp upp bröden på galler och lägg en bakduk över och låt dem ligga ett dygn innan du delar dem.
Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar