tisdag 2 december 2014

Mustig skogsgryta


Så var det dags att prova grytbitarna från Askunga Dovvilt - vi blev inte besvikna på dem heller, vill jag lova. Helt klart är redan att vi kommer att beställa en ny låda när vi ätit oss igenom den här laddningen. En del av köttet kommer att användas både i jul- och nyår, men mer om det då.
Nu över till helgens mustiga gryta, smaksatt med både enbär och kantareller!

Till 4-6 portioner behövs: 7-8 hg hjortgrytbitar / 2 skivor rökt sidfläsk / 2 hg rotselleri / 1 morot / 1 gul lök / 3 vitlöksklyftor / 2 msk färsk timjan / 8 enbär / 2 dl förvällda kantareller / 2 dl vatten / 1 kalvbuljongtärning / 2 dl rödvin / 2 dl vispgrädde / 1 dl smetana / salt / peppar / smör och olivolja att steka i / ev 1-2 msk flytande kalvfond

Finhacka grönsakerna och sidfläsket. Häll olja i en gjutjärnsstekpanna och lägg i en klick smör, bryn grönsakerna på medelhög värme, utan att de får allt för mycket färg. Lägg över i ett gryta.
Skär rent grytbitarna från eventuella hinnor. Häll ny olja i stekpannan och lägg i en klick smör, bryn köttet lite i taget till de får en fin yta runt om. Lägg över köttet i grytan, salta och peppra köttet. Häll vatten i stekpannan, lägg i buljongtärningen och rör om till den smält. Sila skyn i grytan.
Mosa enbären och finhacka dem, finhacka timjanbladen och lägg i grytan. Häll i vin och låt grytan småputtra till köttet är  mört, tar ca 40 min - 1 timme.
Tillsätt grädde och smetana.
Smält smör i en gjutjärnsstekpanna, stek kantarellerna, salta och peppra. Rör ner kantarellerna i grytan och fortsätt koka ca 5 minuter. Smaka eventuellt av med flytande kalvfond.

Servera gärna grytan med potatis (vi tog hasselbackspotatis) och några grönsaker. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar