fredag 24 maj 2013

Krämig nässelsoppa


Det gäller att passa på och njuta av de sista nässlorna, innan det är för sent. Den här krämiga nässelsoppan är en helt underbar förrätt, eller hel maträtt med en macka till.


Till 4 mindre förrättsportioner eller 2 portioner behöver du:
2 liter löst packade späda nässelblad / 1, 5 msk olivolja / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 1 msk vetemjöl / 0,5 dl torrt vitt vin / 1,5 dl vatten / 1 hönsbuljongtärning / 2 dl vispgrädde / 1 liten kvist libbsticka / 1 krm riven muskot / svartpeppar / gräslök

Skölj nässlorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten och lägg i nässlorna, förväll dem i 3 minuter. Häll av vattnet och spola av dem i kallt vatten.
Finhacka gul lök och vitlök. Häll oljan i en kastrull lägg i gul lök och vitlök, svetta lökhacket utan att det tar färg.
Krama vattnet ur nässlorna och finhacka bladen. Lägg ner de hackade nässelbladen tillsammans med lökhackat. Sikta över vetemjölet och rör om. Häll över vin och vatten, låt koka upp. Lägg i buljongtärning, libbsticka och häll över grädden. Låt soppan koka ca 10 minuter. Ta ur libbstickan och mixa soppan, smaksätt med muskot och nymalen svartpeppar.
Servera soppan i värmda soppskålar med finhackad gräslök. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar