torsdag 9 april 2015

Räk- och laxtårta


Även om påsken är slut för den här gången, bjuder jag på ett helt fantastiskt recept på räk- och laxtårta. Passar lika bra till påsk, valborg som till midsommar eller födelsedag. Enkel att göra, förbereds dagen innan, dekoreras precis innan den ska ätas.

Till 1 tårta (räcker till ca 6 personer) behövs:
Botten: 250 g kavring / 100 g smält smör
Fyllning: 4 blad gelatin / 0,5 kg räkor / 200 g gravad lax / 5 dl laktosfri creme fraiche / 1 dl laktosfri gräddfil / 1 burk mixrom / 1 kruka färsk dill / 0,5 dl majonäs / svartpeppar från kvarn
Dekoration: 0,5 kg räkor / 200 g skivad, kallrökt lax / 1 burk mixrom / 2 kokta ägg / salladsblad

Finhacka, eller mixa kavringen. Rör ner smält smör. Platta ut brödsmulorna i botten på en form med löstagbar kant.
Skala räkorna. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten minst 10 minuter. Hacka den gravade laxen och räkorna som ska vara till fyllningen. Fin hacka dillen.
Rör ihop creme fraiche, gräddfil, majonäs, lax, räkor och rom. Rör till sist ner dill och smaka av med svartpeppar. Krama ur gelatinbladen och smält dem i någon matsked kokande vatten. Rör försiktigt ner det smälta gelatinet i fyllningen.
Häll fyllningen ovanpå smulbotten, slå formen i bordet lätt så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta ut fyllningen, sätt en plastfolie på formen och ställ kallt minst 4 timmar eller över natten.

Hårdkoka äggen, spola dem kalla. Skala räkor och ägg. Dekorera tårtan med sallad, räkor, lax, klyftade ägg och rom. Servera gärna med ett friskt vitt vin. Smaklig spis ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar