söndag 31 januari 2021

Lammfärspiroger


Pirog måste vara bland det bästa i matväg någon kommit på, en riktigt matig macka med god fyllning. Enkel att ta med sig och kan ätas varm eller kall.
Den här gången valde jag att fylla dem med en riktigt kryddig lammfärs och ost.

Manitoba Cream kan bytas ut mot bagerivetemjöl eller vetemjöl special. Ölandsvete kan bytas ut mot annat fullkornsvetemjöl.

Tänk på att börja med fyllningen som måste vara kall när den läggs i degen.

Det här behövs till 10 stora piroger: 
Färsfyllning: 0,5 kg lammfärs / 1 stor gul lök / 1 morot / ca 50 g rotselleri / 4 vitlöksklyftor / 10 stora oliver / 2 msk paprikapulver / 2 msk smoked paprika / 2 msk spiskummin / 1 tsk chiliflakes / 2 tsk vitlökspulver / 1 msk oregano / 1 msk franska örter / 0,5 msk grovmalen svartpeppar / 0,5 msk örtsalt / 0,5 msk havssalt 3/4 dels tub tomatpuré / 1-2 droppar chilisås av tabascotyp
Olivolja att fräsa i
3 dl riven ost

Deg: 50 g jäst / 5 dl mjölk (3%) / 8 dl Manitoba cream / 4 dl Ölandsvete / 50 g rumstempererat smör / 1 msk socker / 1 msk flingsalt
Uppvispat ägg till pensling

Börja med färsfyllningen; Skala och finhacka lök, morot, rotselleri och vitlök. Finhacka även oliverna.
Hetta upp olivolja i en stekpanna, fräs lök, morötter och selleri på medelhög värme till löken blir glansig.
Tillsätt lammfärs och vitlökshack, fräs ihop till en jämn blandning under omrörning. Rör ner de torra kryddorna och tillsätt sedan tomatpuré. Rör ner oliverna och smaka av med chilisås.
Låt färsröran koka ihop, smaka eventuellt av med mer kryddor. Låt färsröran kallna.

Blanda ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 30-40 minuter.

Blanda den kalla färsfyllningen med osten och dela upp i tio lika högar.

Dela degen i tio lika stora bitar och rulla dem till bullar. Kavla ut varje bulle till en platta, ca 0,5 cm tjock. 
Lägg fyllningen på ena halvan och pensla kanterna på den andra halvan med uppvispat ägg. Vik över degen och tryck till med en gaffel.

Lägg pirogerna på en plåt täckt med bakplåtspapper, pensla med ägg. Låt jäsa i rumstemperatur ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Ställ in pirogerna mitt i ugnen och grädda dem 12-14 minuter.

Låt pirogerna svalna på galler övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar