onsdag 3 februari 2021

Falafel 2.0 med citron- och tahiniyoghurt


Falafel, eller kikärtsbullar, gjorde jag första gången 2014 efter ett Mästerkocksprogram ;-) Sen har jag laborerat med gråärtsburgare och fler falafel, därför är det dags att dela den uppgraderade versionen av falafel. 2.0 är det som gäller nu, med både kikärtor och gråärtor.
Vill du ha kebabsås och pitabröd till, kan du hitta recept HÄR

När man planerar för falafel är det bra att tänka på blötläggningstiden, de behöver 12-14 timmar innan de kan malas.


Det här behövs till 8-10 portioner falafel: 500 g av vardera kikärtor och gråärtor / 2 msk bikarbonat / vatten för blötläggning.

Det här behövs till 8-10 portioner falafel: 4 vitlöksklyftor / 1 kruka färsk koriander / 1 kruka färsk persilja / 2 msk örtsalt / 2 msk tahini (sesampasta) / 1,5 msk spiskummin / 1 msk torkade korianderblad / 2,5 msk kebabkrydda / 1 msk lökpulver / 2 tsk vitlökspulver / 1 msk bakpulver / 1 msk bikarbonat 
olja att fritera i

Det här behövs till citron- och tahiniyoghurt: 5 dl grekisk yoghurt / 2 msk tahini / finrivet skal av två citroner / 2 finrivna vitlöksklyftor / salt / peppar


Skölj kikärtor och gråärtor, lägg dem i varsin ganska stor bunke och strö över 1 msk bikarbonat i varje bunke. Häll på ordentligt med vatten. Tänk på att de sväller upp ordentligt i storlek. Låt dem stå 12-14 timmar.

Blanda ingredienserna till citron- och tahiniyoghurten, smaka av med salt och peppar. Ställ den svalt.

Häll kikärter och gråärter i ett durkslag, skölj av dem och låt dem sedan rinna av.
Mal ärtorna i kvarn eller mixa i omgångar i en matberedare. 
Skala vitlöken och riv på rivjärn. 
Finhacka den färska koriandern och persiljan.
Blanda ihop alla ingredienserna. Smaka av smeten och tillsätt eventuellt mer kryddor. Låt stå ca 30 minuter så att smakerna sätter sig.
Tryck ihop köttbullsstora bollar av smeten och lägg på en bricka. 
Värm oljan till 180 grader och fritera bollarna några i taget ca 3-4 minuter till de får fin färg.

Servera tillsammans med citron- och tahiniyoghurten, kebabasås, sallad och eventuellt pitabröd.

1 kommentar:

  1. Härligt! Jag hade en liten tanke på att baka pita bröd i kväll men tröttheten slog till. Tack i alla fall för ett bra recept. Blir köpe i morgon till middagen. men en annan gång så ska jag testa. Kraaaam Pia

    SvaraRadera