lördag 2 januari 2021

Pulled lambs shoulder



Vår familj har alltid älskat nöt, vilt och lamm. Vi köper numera allt vårt nöt- och lammkött från Öland - det är ju naturligt marinerat liksom ;-)

Här har vi tagit tillvara på långkokt framdelskött och smaksatt det ordentligt, ätit det som traditionell taco med hembakade tortillabröd.

Det här behövs till ca 4 portioner pulled lambs shoulder: 1 kg lammbog på ben / salt och svart peppar / 1 dl vatten
Glaze: 1 dl honung / 1 msk tomatpuré / 1 msk sambal oelek / 3 msk rödvinsvinäger / 1 tsk flingsalt / 1 tsk spiskummin / 2 kapslar hel kardemumma / 1 tsk nymald svartpeppar 

Värm ugnen till 100 grader.
Vispa ihop samtliga ingredienser till glazen.
Gnid in köttet med salt och peppar och hälften av glazen. Lägg köttet i en ugnssäker gryta, häll i vattnet och lägg på locket.
Ställ grytan i ugnen 8-10 timmar, eller över natten. När köttet är så mört att det går att dra i strimlor är det klart. Tillsätt resten av glazen och rör om.
Servera med traditionella tacotillbehör i tortillabröd. 
Vi serverar mer än gärna syrad rödlök (tunt skruven rödlök marinerad i 1-2-3-lag) sallad, grönsaker och lite creme fraîche eller gräddfil.

1 kommentar:

  1. Ser gott ut det där. Det kan man kalla långkok minsann. Kram Pia

    SvaraRadera