måndag 17 augusti 2020

Grekiska lammfärsbiffar


Öländskt lamm, ni vet de där som betar på Alvaret och är örtmarinerade ända in på djupet, det är svårt att hitta något godare.
I helgen tände maken grillen och vi grillade lammfärsbiffar och banancharlottenlök, vi plockade sockerärtor och ugnsbakade färskpotatis. Yummi!

Förbered gärna grillen så att glöden ligger på ena sidan, du behöver grilla både indirekt och direkt för att de ska bli färdigstekta utan att bli för mörka i färgen.

Det här behövs till 4 stora lammfärsbiffar: 500 g lammfärs / 100 g fetaost / 1 silverlök / 1 vitlöksklyfta / 1 rosmarinkvist / 2-3 kvistar timjan / 3 salviablad / 1-2 msk rosépeppar / 1 msk flingsalt / 1 msk rökt flingsalt / 1 msk grovmalen svartpeppar från kvarn / finrivet citronskal från 0,5 citron / 1-2 msk olivolja

Finhacka silverlöken. Riv eller pressa vitlöksklyftan. Ta bort örtbladen från kvistarna och finhacka bladen. Ta bort mittnerven från salviabladen och finhacka dem.
Blanda färs med samtliga kryddor och olivolja, smula ner fetaosten och blanda om ordentligt. Stek en liten smakbit i stekpannan. Efterkrydda eventuellt.
Dela smeten i fyra lika delar och forma som hamburgare/biffar.
Grilla dem först på indirekt glöd och sedan direkt ovanför glöden för att ge dem fin färg.

Servera gärna biffarna med ugnsrostad potatis och grönsaker. Vi serverar också gärna ketchup eller bbq-såser från Skånsk Chili.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar