onsdag 19 augusti 2020

Lime- och jordgubbsrulltårta


En rulltårta är en rulltårta, den är inte snygg och kommer inte att få pris för snyggaste tårta. Men smaken, smaken är en helt annan sak.
Jag tog mig tiden att koka en snabb jordgubbssylt på 1 liter skivade gubbar från frysen lite syltsocker och saft från citron. Men har man inte den tiden eller lusten är det ju bara att ta sylt från kylen/skafferiet.
Istället för vanligt strösocker gjorde jag limesocker att rulla den i, vilken hit.

Det här behövs till limesocker: 0,75 dl strösocker / rinrivet skal från 1 lime.
Det här behövs till kakan: 3 ägg / 2 dl råsocker / 2 dl vetemjöl (selfrising) / 1,5 tsk bakpulver / 0,5 dl mjölk / saft från 1 lime
Fyllning: 2 dl sylt

Sätt ugnen på 250 grader.
Börja med att blanda sockret med limeskalet.
Riv två bitar bakplåtspapper, ett till långpannan som ska var 30x40 cm och ett för att stjälpa upp den på.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulver. Rör ner det försiktigt i äggsmeten med en slickepott. Vänd till sist ner mjölk och limesaft.
Bred ut smeten på bakplåtspappret i långpannan. Grädda rulltårtan mitt i ugnen ca 5 minuter.
Strö limesocker på hela ytan och lägg det andra bakplåtspappret ovanpå. Stjälp runt kakan, dra bort bakplåtspappret. Eventuellt kan du behöva pensla på pappret med kallt vatten för att få det att lossna lättare. Bred sylten över hela ytan. Rulla ihop rulltårtan från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan kallna med skarven nedåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar