måndag 29 januari 2018

Smörspäckad kyckling


Ekologisk och glad storkyckling, smör, vitlök och örter. Vad kan gå fel?
Helstekt i ugnen och serverad med gräddsås, hasselbackspotatis, kokt brysselkål och rönnbärsgelé.


Det här behövs till 4 portioner: 1 hel storkyckling
Vitlökssmör: 150 g rumstempererat smör / 2 stora vitlöksklyftor / 2 msk finhackad persilja / örtsalt / svartpeppar från kvarn / 1-2 droppar tabasco / 1-2 droppar citronsaft
Att pensla med: 50 g smör / 1 msk japansk soja / 1 tsk worchestershiresås
Örtsalt och svartpeppar att krydda utsidan
Sås: kycklingsky / 3 dl vispgrädde / 2 dl creme fraiche / salt / svartpeppar / 1 kycklingbuljongtärning / 0,5 kalvbuljongtärning / 2 msk sherry / 2 msk rönnbärsgelé / 1 tsk worchestershiresås / 1 tsk fisksås

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret.
Rensa kycklingen och torka av den. Lossa försiktigt skinnet från köttet. Fyll utrymmet mellan skinnet och köttet med vitlökssmöret. Salta och peppra kycklingen runt om.
Lägg kycklingen med bröstsidan uppåt i en ugnsfast form. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen.
Smält smöret och smaksätt med soja och worchestershiresås  Pensla kyckling en gång i kvarten. När smöret är slut i kastrullen, öses kycklingen med smör/sky från formen.
Låt kycklingen stå i ugnen ca 40 minuter eller till köttet når 72 grader innertemperatur. Ta ut formen från ugnen.
Häll av skyn från formen. Låt kycklingen vara kvar i formen och täck med folie.
Medan kycklingen står i ugnen förbereds såsen. Häll alla ingredienser (utom kycklingskyn) i en kastrull, låt såsgrunden koka upp och sedan fortsätta koka på låg värme.
När stekskyn är avhälld från formen, silas den och tillsätts såsen lite i taget under vispning. Smaka av såsen och tillsätt eventuellt mer kryddor.
Skär upp kycklingen och servera med sås, hasselbackspotatis och grönsaker.

1 kommentar:

  1. Att steka en hel kyckling som man fyllt med massa gott slår allt. Älskar helstekt kyckling. Kraaaam Pia

    SvaraRadera