måndag 1 januari 2018

Nyårsmeny 2017


Maken och jag valde att avsluta 2017 på tu man hand med en härlig tre-rätters.
Vi startade med en klassik toast skagen med löjrom.


I glaset Crémant de Loire Brut från Langlois, förvånansvärt torr, mycket frisk smak med inslag av gråpäron, äpplen och mineral. Varunummer 7404.


Vi fortsatte med hjortentrecote långsamt stekt till 55 grader som sedan fick vila 30 minuter under folie. En kraftig rödvinssås och ugnsrostade rotfrukter med färska örter. Skalade en morot och två små palsternackor samt en rödlök, delade ner dem i ungefär lika stora bitar. Kryddade dem med nyskördad timjan och rosmarin samt lite flingsalt, någon matsked olivolja. Blandade runt allt så alla grönsakerna fick olja och kryddor på sig. In i ugnen ca 30-40 minuter i 180 grader och varmluft.


I glaset en vällagrad Shiraz Bin 128 2005, från Penfolds. Vinet var lite av en chansning eftersom vi köpte in ett antal 2011 och sedan lagrat dem. Lagringen hade slipat av både tanniner och skärpa, gjort vinet mer tillgängligt och fruktigt. De röda frukterna blev mer framträdande, medan choklad/tokak har slipats av. Passade alldeles utmärkt till maten :-)


 Vi avslutade med en chokladmousse smaksatt med kaffe och amarulla samt toppad med passionsfrukt.


Ett glas amarulla och en espresso fick slutligen göra vår nyårsmeny komplett.

1 kommentar:

  1. Åhhh my god... Vad gott det ser ut. Hjort åt ju vi på vårt bröllop och jag kan tänka mig att äta sånt kött någon gång då och då. Tänk hur många varianter det finns på rödvinsås. Det är var en jag aldrig sett innan. Kram Pia

    SvaraRadera