Det är något speciellt med ankbröst, köttet är lätt precis som de flesta fåglar men har en riktigt köttig smak. När vi körde över sonen till Halmstad hade vi tur att ramla över färskt ankbröst till en bråkdel av ordinarie pris. Stor tummen upp för det!
Det rosastekta ankbröstet serverades med en riktigt mustig och bärig rödvinssås, hasselbackspotatis och en fräsch sallad.
Till två portioner behövs: 1 stort ankbröst med skinn / salt och svartpeppar / smör att steka i
Till såsen: 10 cm finhackad purjolök / 1 finhackad morot / 2 finhackade vitlöksklyftor / 50 g finhackad rotselleri / 1 skiva finhackad chorizo / 3 dl rödvin / 2 dl vatten / 0,5 köttbuljongtärning / 0,5-1 dl kalvfond / 2-3 msk hallonsylt / 0,5-1 msk honung / 1 tsk chilihonung / 1 tsk worchestershiresås / stekfett från ankan / 1 msk cognac / 1 rutan Marabou mörk choklad /smör och rapsolja att fräsa i
Smält smör och rapsolja i en kastrull. Fräs grönsaker och chorizo på medelhög värme utan att det får färg. När grönsakerna mjuknat hälls vin, vatten och fond i kastrullen. Låt koka upp, sänk sedan till medelhög värme. Tillsätt hallonsylt, honung och chilihonung och låt småkoka 10-15 minuter.
Tillsätt cognac, buljongtärning, worchestershiresås. Smaka av och tillför eventuellt mer av kryddorna.
Torka av ankbröstet, krydda med salt och svartpeppar från kvarn. Smält smör i en gjutjärnspanna, när smöret brynts och stannat, lägg ankbröstet ner med skinnsidan ner. Ös sedan köttsidan med det heta smöret. Fortsätt ca 10-15 minuter, till innertemperaturen når 55 grader. Lägg ankbröstet på en fat och täck med aluminiumfolie och låt vila 10-15 minuter.
Sila stekskyn och häll i såsen. Smaka av såsen, krydda eventuellt upp. Finriv chokladen i såsen, rör om och servera.
Inför servering skärs skinnet av och ankan skärs i skivor. Servera tillsammans med såsen.
Anka kräver ett stramt och kraftigt vin, så valde att ta upp ett långlagrat vin från vinkällaren. Chateau La Reyne, Le Prestige 2005.
Är du nyfiken så finns årgång 2012 finns på systembolaget (varunummer 2266).
Åhh så gott! Ja försökte locka maken på nyår men se det gick inte. Kanske bäst att bara köpa och tillaga. Ser underbart gott ut. Kraaam Pia
SvaraRadera