tisdag 23 januari 2018

Semmelbullar


Jag vet att det är tidigt, men fettisdagen infaller också väldigt tidigt i år, redan den 13 februari. Så det gäller att ligga i om man ska hinna äta många.
De senaste åren har jag bakat semlor på Karlsbaderdeg, men tycker att de är lite i mastigaste laget, därför testade jag det här receptet istället.

Till 24 semmelbullar behövs: 75 g jäst / 500 g kall mjölk (3%) / 8 del bagerivetemjöl / 6-8 dl manitoba cream / 2 dl strösocker / 2 msk vaniljsocker / 2 msk stött kardemumma / 1 tsk salt / 150 g rumstempererat smör.
Ägg att pensla med.


Lös upp jästen i mjölken och tillsätt bagerivetemjöl, strösocker,vaniljsocker, salt och kardemumma. Blanda till en slät smet. Tillsätt smöret i mindre bitar. Tillsätt sedan under knådning manitoba cream lite i taget till det blir en smidig deg. Arbeta sedan degen ca 10-15 minuter till degen blir elastisk.
Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 1 timme under bakduk.
Stjälp upp degen på bakbord och dela den i 24 lika stora delar. Rulla dem till runda bullar och lägg dem på bakplåtpappersklädda plåtar.
Vispa upp ett ägg och pensla bullarna. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur ca 1 timme. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna 8-12 minuter till de får en gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Frys de bullar du inte gör semlor av på en gång.

Klipp upp locket och gröp ur bullen något innan du fyller dem med mandelmassa och vispad grädde, till sist läggs locket tillbaka och bullen pudras med florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar