torsdag 5 oktober 2017

Trattkantarellsoppa


För första gången, på säkert fem-sex år, plockade vi härom veckan lite trattkantarell. Anledningen till att vi inte plockat på några år är att vi upplevde en kraftig matförgiftning efter just trattkantarellsoppa, det gav en lite trist känsla kan man säga.
Men nu var det dags igen, trattisarna var ju så himla fina där i skogen. Vi plockade bara ett par liter och förvällde dem så det blev kanske en halv liter förvällda trattisar som vi använde till soppan. Dessutom skapade vi ett helt nytt recept :-) Allt för att inte den gamla känslan skulle återkomma.
Om man bortser från tiden det tar att plocka och förvälla svampen, är soppan hyfsat snabblagad.

Det här behövs för 4 portioner: 0,5 l förvällda trattkantareller / 0,5 gul lök / 1 vitlöksklyfta / 2 kvistar färsk timjan / 1 litet knippe persilja / 100 g gorgonzola / 0,5 dl torr sherry / 1 kalvbuljongtärning / 2 msk vetemjöl / 0,5 dl vatten och svampspad / 3 dl vispgrädde / 2 tsk kalvfond / 1 dl creme fraiche / 5-6 droppar worchestershiresås / örtsalt / svartpeppar från kvarn / smör att fräsa i

Skala och finhacka lök och vitlök, hacka svampen och kryddorna.
Smält ca 1 msk smör i en kastrull, fräs lök och vitlök utan att de tar färg. Tillsätt svampen och timjan. Pudra över vetemjölet under omrörning, tillsätt vatten/svampspad och buljongtärning. Låt koka upp och koka fem minuter. Tillsätt grädde, creme fraiche, gorgonzola och sherry. Låt koka upp och smaka sedan av med kalvfond, worchestershiresås, salt och peppar.
Strö över persilja precis före servering. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar