onsdag 18 oktober 2017

Ört- och vitlöksspäckad lammstek


Är det inte något visst med färsk lammstek, örtkryddor och vitlök från trädgården? Jag måste ändå säga att jag är väldigt svag för den kombon :-) När dottern beställde lamm till sin födelsedagsmiddag var det inte svårt att komma på idéer.
Vi beställde urbenad lammstek och fick två stycken nätade på ca 800 g vardera till 10 portioner.
Vi serverade lammsteken klassiskt med potatisgratäng haricot verts och rödvinsskysås.
Jag bör kanske förvarna om att det tar två dagar att fixa kvällens middag ;-) Första dagen späckas lammsteken och dag två tillagas den och serveras.

Det här behövs för lammsteken: 4-5 kvistar rosmarin / 10 kvistar timjan / 7-8 blad salvia / 6-8 vitlöksklyftor / salt / svartpeppar / örtsalt / rapsolja

Börja med kryddorna, repa dem från kvistarna. Ta bort kvisten från salviabladen. Finhacka kryddorna och vitlöken. Blanda hacket med olja, salt, peppar och örtsalt. Det ska bli som en pasta.

Ta ur stekarna ur näten. Vik upp stekarna och bred på kryddpastan. Rulla ihop stekarna och näta dem. Salta och peppra runt om. Lägg dem i en plastpåse och knyt till. Låt dem marineras minst ett dygn.

Ta fram köttet ur kylskåpet. Förbered grillen, för stekarna ska "brynas" över het kolbädd. Sätt också ugnen på 100-120 grader.
Börja med att "bryna" köttet över den heta kolen, det ska bli en fin stekyta runt om hela köttbitarna.
Lägg stekarna i en ugnsfast form och ställ in dem ugnen. Ta ut köttet när innertemperaturen når 60 grader.
Låt stekarna vila 20 minuter under folie innan du skär upp det.
Smaklig spis <3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar