söndag 28 augusti 2016
Halvtorra tomater i olja
I år har de tre stackars tomatplantorna levererat över förväntan, så pass att det blivit tomater över att rosta i ugnen för framtida behov.
Vi rostar dem inte helt torra, utan så där lite halvsega vilket gör att de har begränsad hållbarhet. Cirka 2 -3 veckor håller de i kylskåp.
Vi använder tomaterna som ett smakrikt tillbehör till grillat, på hemgjord pizza, i pajer eller i sallad.
Det här behövs till 0,5 liter: 1 liter körsbärstomater / 1 msk torr oregano (eller annan grön krydda) / 1 tsk fint havssalt
Sätt ugnen på 80 grader.
Häll olja på en plåt och pensla ut den.
Dela tomaterna på mitten, lägg dem med snittytan uppåt på plåten. Strö över valfri torr krydda, vi tog oregano, strö även över lite havssalt.
Låt dem torka i ugnen, gärna med varmluft, ca 6 timmar till de är halvtorra. Ta ut plåten och låt tomaterna kallna.
Lägg de kalla tomaterna i en burk och häll över en god olja så att det täcker, jag valde en mild olivolja.
Förvara tomaterna i kylskåp. Smaklig spis
"Behind the scenes" det är tur att det finns vita reflexskärmar när solen strålar så att hela trädgården reflekteras in i köket ;-)
Etiketter:
inläggning,
kallt tillbehör,
körsbärstomater,
semi dried tomatoes,
tillbehör
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Gott! Här finns det tomater fast dom mognar inte.. Kraaam Pia
SvaraRadera