Det är alltid lika kul att testa något nytt i köket, den här gången var det dags att testa ett glutenfritt pajskal. Inte så att vi behöver glutenfri kost, men det kan vara bra att ha lite olika alternativ på lut om behovet dyker upp. Idén fick jag från Elle Mat & Vin, som jag prenumererar på.
Det här behövs till en paj ca 24-26 cm i diameter:
Pajdeg: 4 dl kokt kall quinoa / 2 dl mandelmjöl / 1 dl potatismjöl / 50 g smör / 1 ägg / 1 tsk örtkrydda / 1 msk av vardera vita och svarta sesamfrön
Fyllning: 10 grillade oliver / 4 röda jalapeno / 4 körsbärstomater / 6 st kronärtskockshjärtan / 2 dl riven lagrad ost / 2 ägg / 1 dl vispgrädde / 0,5 tsk örtkrydda
Sätt ugnen på grill. Dela jalapenofrukterna på mitten och lägg dem på plåt med snittytan neråt. Låt dem stå i ugnen till skalet från färg. Lägg dem direkt i en plastpåse och knyt till den. När de svalnat ska skalen, kärnor och kärnhus plockas bort. Strimla filéerna fint.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader, över- och undervärme.
Lägg ingredienserna till pajdegen i en matberedare och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller så bearbetar du degen med en gaffel och sedan händerna.
Truck ut pajskalet i en pajform. Förgrädda ca 15 minuter.
Vispa ihop ägg, grädde och örtkrydda. Skiva tomaterna tunt. Skär kronärtskockshjärtanen i bitar
Ta ut pajformen från ugnen och låt svalna något. Lägg sedan osten ovanpå degen, lägg ut jalapenostrimlor, oliver, kronärtskocksbitar och till sist tomatskivorna. Häll över äggstanningen. Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Smaklig spis.
Ser verklgen gott ut. Här blev det också pizza idag fast av en helt annan karaktär. Kraaam Pia
SvaraRaderaVerkligen ska det stå så klart./ Pia
SvaraRadera