måndag 15 augusti 2016

Havtorns- och vaniljpannacotta med honeycomb


Olika sorters pannacotta har ju figurerat på bloggen tidigare, men jag tycker att det är en perfekt dessert om man förbereda några timmar innan. Dessutom är det ju väldigt gott också.
Med havtornssaft i blir det en härligt gul färg och en fantastisk smak som kompletterar vaniljen väldigt bra.
Efter provsmakning av honeycomb på Trädgårdsgatan, kunde jag ju inte låta bli att försöka själv ;-)

Det här behövs för 6 stora portioner pannacotta: 2 dl koncentrerad havtornssaft / 8 dl laktosfri vispgrädde / 6 msk strösocker / 1 vaniljstång / 5 gelatinblad


Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda havtornssaft och grädde i en kastrull. Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg både vaniljstång och frön i saft-gräddblandningen. Låt koka upp och lyft sedan bort från värmen.
Lyft upp vaniljstången, krama ur vattnet ur gelatinbladen. Rör ner gelatinbladen i den varma saft-gräddblandningen. Ställ åt sidan ca 20 minuter, rör emellanåt.
Häll upp pannacottan i portionsformar och ställ i kylen ca 4 timmar för att stelna.


Det här behövs till honeycomb: 0,5 dl vatten / 2 dl strösocker / 0,5 dl råsocker / 140 g flytande glukos / 0,5 dl honung / 2 tsk bikarbonat


Lägg bakplåtspapper i en form, 25x25 cm. Blanda vatten, strösocker, farinsocker, glukos och honung i en stor kastrull.  Värm på låg värme tills sockret är upplöst. Vrid värmen på medium / hög och låt blandningen koka tills den når 144-146 C.
Lyft kastrullen från värmen, tillsätt bikarbonat och blanda snabbt. Blandningen kommer att stiga, när det ser ut som om det är på väg att rinna över, häll direkt i formen.
Låt svalna och stelna. När honeycomben svalnat, ta bort papper och skär till lagom stora bitar.
Honeycomb går även att äta som de är, eller smula på glass. Förvara i en lufttät behållare.


Servera pannacotta kylskåpskall. Förutom honeycomb, serverade jag filéade apelsinklyftor med lite juice och chokladnibs.
Smaklig spis ♥

1 kommentar:

  1. Att du bara orkar.. Så gott det där ser ut och så fina smaker. Kraaam pia

    SvaraRadera