torsdag 2 juni 2016

Medelhavsburgare a´ la Davidsson



Vad går upp mot en grillad burgare nu när sommaren precis gjort sin entré. Vi använde som vanligt färs på hängmörat nötkött från Öland, men det är ändå ingen vanlig burgare utan en med lite fyllning som omväxling. Färska örter och vitlök från trädgården, svarta oliver och feta ost.
Vi serverade den utan bröd, istället fick det bli rejält med sallad och klyftpotatis i ugnen.


Det här behövs till 8 burgare: 1 kg nötfärs / 1 gul lök / 4 stora vitlöksklyftor / 1 knippe färska örter (oregano, timjan, rosmarin, salvia) / 15 svarta oliver / 200 g fetaost / 2 tsk havssalt / 1 tsk nymald svartpeppar


Eftersom det tar ett tag att få till bra grillglöd är det säkrast att börja med att göra iordning grillen och tända kolen.
Finhacka lök, vitlök, örter och oliver. Lägg färsen i en vid skål, lägg i det hackade, salt och peppar och blanda med händerna till allt är rejält inblandat. Smula ner fetaosten och blanda försiktigt ner det.
Gör ungefär tennisbollsstora runda bollar av färsen. Platta ut dem något, men inte för tunt.
Lägg dem på ett oljat fat och pensla burgarna runt om med oljan.

Lägg burgarna på riktigt hett grillgaller och grilla dem till de får fin färg innan de vänds. Låt dem grillas till lagom "blodighet". Vi äter dem gärna rosa.

Servera dem i bröd som vanliga burgare, eller som här med sallad  och klyftpotatis.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar