fredag 17 juni 2016

Smörstekt röding med dillsås och ett bubblande vintips


Fortsätter på temat med vitt i glaset, den här gången med smörstekt röding på tallriken. Serverad med kokt färsk potatis och lite sallad blir det en relativt snabblagad rätt med lyxkänsla.

Recept på dillsås finns HÄR.

Till varje portion behövs en filé, ca 200 g och smör att steka i.
Citron- och limesaft och salt till rimning. Peppar att dra på vid stekning.


Kontrollera att filéerna är helt benfria. Pressa över citron- och limesaft och lite salt. Låt vila ca 30 minuter i rumstemperatur. Koka under tiden potatis, fixa sås och sallad.

Värm upp en gjutjärns- eller kolstålspanna, låt smöret smälta och få lite färg.  Torka av fisken och lägg skinnsidan neråt, dra på något varv med svartpeppar. Låt steka till skinnet har fin färg och fisken känns klar.
Servera direkt tillsammans med potatis, sallad och dillsås.


I glasen serverade vi Lanunois, Blanc de Blanc Brut Cuvée Reservée, en torr champagne från producenten Launois Pére & Fils. Blanc de Blanc, vitt av vitt och druvan chardonnay.
Den har härliga bubblor, en nyanserad nötig smak med inslag av äpplen, citrus och smörkola. Doften på en champagne tycker jag är lite knepig, det sticks lite i näsan ;-) Men med lite envishet känner jag en fruktig doft, även här kommer äpplet igen tillsammans med citrusen.
Perfekt även som aperitif eller till skadjur, vi hade färska räkor till förrätt och det gjorde inte ont ;-)
Varunummer 7450 och priset 299 kronor.

1 kommentar:

  1. Gott! Skrattar lite här för jag läste att det skulle vara 200 gram smör till varje portion Ha Ha! Bäst jag går och lägger mig igen. Kraaam Pia

    SvaraRadera