tisdag 28 juni 2016

Utflykts- eller hamburgerbröd


En deg och två sorters bröd fick bli lösningen för midsommargolfen och middagen dagen innan. Rejäla golfmackor och en ny sorts hambugerbröd.

Golfmackor som ska ligga en halv runda i golfbagen kan ju absolut inte ha några såser eller annat kladd, utan det får bli lite torrare pålägg. Den här gången blev det färsbiffar. Blandfärs, några rivna potatisar, hackad rödlök, mousserande vatten, salt, svartpeppar och "herbes de Provance". Till det ett vändstekt ägg.


Sen var det ju det här med brödet också. Det här behövs till 12 bröd: 50 g jäst / 5 dl kylskåpskall mjölk (3%) /  2 tsk havssalt / 2 msk honung / 2 dl majsmjöl / 2,5 dl manitoba cream / 8 dl vetemjöl / 75 g rumstempererat smör
Ägg till pensling och polenta till dekoration på hamburgerbröd

Smula ner jästen i en degbunke, rör till den löst upp sig. Ha ner salt, honung, majsmjöl, manitoba cream och hälften av vetemjölet. Arbeta degen med degblandare ca 10 minuter eller dubbla tiden för hand. Ha ner smöret och resterande delen av mjölet lite i taget till det blir en blank deg.
Låt degen jäsa 1-2 timmar under bakduk.
Stjälp upp degen på bakbord, dela i 12 lika stora delar. Rulla dem till runda bullar och platta ut dem.
Lägg dem på bakplåtpappersklädd plåt. Pensla dem med ägg.
Nagga dem och strö på polenta om det ska bli hamburgerbröd, annars ska de bara vara penslade med ägg. Låt dem jäsa till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden ca 8-12 minuter till de får en fin färg och känns lätta.
Låt dem kallna på galler under bakduk.
Smaklig spis 💕

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar