torsdag 30 juni 2016

Laxtårta


Åhh, vad jag har letat och provat, letat och provat. Men nu är den här! Laxtårtan i cheescake-format utan gelatin :-)
Jag vill lova att den är smaklig och dessutom superenkel att göra. Vill man går den ju att garnera med laxskivor, räkor, rom eller dill. Men den här gången lät jag den vackra laxen få föra talan, ingen dekoration med andra ord ;-)

Botten: 300 gram danskt rågbröd / 75 gram smält smör
Fyllning: 200 gram färskost / 4 dl creme fraiche / 200 gram varmrökt eller grillad lax / 10 cm av det vita på en purjolök / 0,5 dl hackad dill / 1 tsk grov senap / 1 tsk dijonsenap / 2 msk finriven pepparrot / salt

Kör rågbrödet i matberedaren och blanda i smöret. Kläm fast ett bakplåtspapper i en pajform med löstagbar botten. Tryck ut rågbrödssmulorna i formen.
Dela ner laxen med en gaffel. Hacka purjolöken. Blanda färskost, creme fraiche, lax, lökhack, senap, pepparrot och dill. Smaka av med salt. Bred ut ovanpå rågbrödsbotten i formen.
Ställ kallt under natten.
Blöt en lilleman i kallt vatten och skär längs kanten innan du öppnar kanten och tar ut tårtan.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar