fredag 19 augusti 2016

Het chilisås


Vi brukar varje år ha ett större antal chilibuskar i växthuset, så också i år. Den stora skillnaden i år mot tidigare är att vi fick tag i många jalapeno-plantor. Det vill säga lite mildare och mer användbar chili. Men givetvis finn även starkare sorter och några riktigt heta habanero.

Den här såsen blev riktigt het och passar väl kanske bättre som ingrediens i marinader än som sås. Men styrkan bestäms ju av de chili man använder ;-) Jag hade 6 jalapeno och 6 habanerostarka chilisar.

Det här behövs till 5 dl sås: 10 röda chili / 1 dl råsocker / 1 msk rapsolja  / 3 vitlöksklyftor / 1 dl vitvinsvinäger / 2 dl vatten / 1 tsk örtsalt

Sätt ugnen på grill.
Skär bort fästena på chilifrukterna. Dela dem på längden och lägg med olja i en ugnspanna ev. med bakplåtspapper under. Kärnorna kan vara med.
Rosta chilifrukterna i ugnen i ca 10 minuter tills de börjat få lite färg men ej blivit brända.
Skala och hacka vitlöken grovt. Lägg med chilifrukterna. Rosta ca 5 minuter till.

Ta under tiden fram en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sockret och smält det så att det blir ljust brunt.
Häll på vinäger och vatten. Det fräser rejält men slutar snabbt. Låt koka och rör då och då tills sockret löst sig. Ta av från spisen.
Mixa rostade chilis, vitlökar och sockervattnet med salt med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät chilisås. Låt såsen kallna. Förvara chilisåsen i kylen, den håller sig i flera veckor.
Smaklig spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar