måndag 9 mars 2015

Chokladbiskvier med vaniljsmörkräm


Alla i familjen har alltid varit svag för biskvier, alla utom dottern som verkligen avskyr allt som har en mandelmassagrund. Hon klara inte smaken av bittermandel och all mandelmassa verkar vara spetsat med bittermandel eller bittermandelessens (som ju är 100 gånger värre). 
Jag tänkte mig att göra biskvier som även dottern skulle uppskatta och det vill jag lova att hon gjorde, men hon föreslog en ljusare choklad till nästa gång och jag håller nog med.
Den italienska smörkrämen, samma som jag använder till macrons, är  mättad med vanilj. Inte direkt från stång utan från hemgjort vaniljsocker, recept finns HÄR.

Till 20 biskvier behövs: 1-2 äggvitor / 100 g mandelmjöl / 100 g florsocker / 100 g strösocker 
Till smörkrämen behövs: 50 g vatten / 125 g strösocker / 3 msk vaniljsocker / 2 äggvitor/ 200 g rumstempererat smör

200 g choklad att doppa i

Blanda de torra ingredienserna till biskvierna i en bunke, rör ner äggvita lite i taget till det är en spritsbar konsistens.
Sätt ugnen på 200 grader. Spritsa ut smeten till små rundlar (3 cm i diameter) på bakplåtspapper. 
Grädda biskvierna i ca 12 minuter, till de får en fin färg. Låt dem kallna på plåten. 

Om de är svåra att lossa från bakplåtspappret, brukar jag lägga hela kalaset i frysen ca 30 minuter. Sen går det som en dans att få bort dem.
Lägg biskvibottnarna med den gräddade ytan nedåt.

Koka upp vatten och socker till smörkrämen. Låt koka till 116 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta sockerlagen försiktigt under fortsatt vispning. Vispa till krämen svalnat, ca 15-20 minuter. Tillsätt rumstempererat smör klickvis. Smaksätt med vaniljsocker.

Bred smörkrämen på undersidan av biskvibottnarna så att det bildas en topp på mitten. Ställ den kallt ca en timme.

Smält chokladen över vattenbad. Doppa sedan snabbt ner toppen av biskvierna i chokladen. Låt dem stelna på bakplåtspapper.
Förvaras svalt, kan också frysas i tät burk.
Smaklig spis♥


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar